Norsk delegasjon til Japan for å utveksle radiofarmasi-ekspertise
En stor norsk delegasjon var hele forrige uke i Japan for å utveksle erfaringer innen radiofarmasi og presisjonsonkologi, med mål om både næringsutvikling og kliniske studier.

– Handelsdelegasjonen til Tokyo og Osaka er initiert av Team Norway (Innovasjon Norge, Oslo Cancer Cluster og LMI), og er en av hovedaktivitetene for å følge opp den norske regjeringens eksportstrategi, skriver Tone Varslot Stave, leder for helsesatsingen i Innovasjon Norge.
Laks og radiofarmasi
Med i delegasjonen var flere norske selskap som produserer radioaktive legemidler, samt representanter fra Oslo universitetssykehus som har ekspertise i – og erfaring med – både radiofarmaka og presisjonsmedisin i praksis.
– Norge og Japan utmerker seg innen radiologi og radiofarmasi, der teranostikk tilbyr presise behandlinger, reduserte bivirkninger og forbedret livskvalitet. Vi viste frem vår ekspertise og knyttet kontakt med det japanske miljøet. GE Healthcares nylige inkludering av Nihon Medi-Physics (NMP) gjorde det mulig for oss å diskutere presisjonsmedisinens fremtid, skriver GE Healthcare på LinkedIn.
– Vi er ivrige på å få tilby muligheten for japanske selskaper å få produsere sine fremtidige radiofarmaka i Norge, og er sikre på at interaksjonene vi har hatt denne uka vil føre til mer og tettere samarbeid fremover, skriver Agilera og daglig leder Erik Flatmark.
Trade Mission to Japan skal vise frem Norges innovative løsninger innen radiofarmasi, og fremheve potensialet for å løse globale helseutfordringer – i samarbeid med japanske partnere.
For kanskje er det ikke bare norsk laks i japansk sushi som er et vinn-vinn-samarbeid de to landene imellom.
Forskjeller og likheter
– Til tross for avstanden, er det flere likheter mellom Japan og Norge. Som en aldrende befolkning og de samme dominerende krefttypene – prostata-, bryst- og tarmkreft, sier Signe Fretland, leder i NorTrials koordinerende enhet.
En av forskjellene er befolkningsstørrelsen; Japan har rundt 124 millioner innbyggere mot Norges 5,6 millioner. En annen forskjell er innstillingen til radioaktive legemidler, forteller seniorrådgiver i LMI, Monica Larsen.
– Det er en større skepsis til radioaktive legemidler i Japan, på grunn av atombombingen under krigen og flere uhell ved Japans atomreaktorer. Myndighetene er derfor spesielt forsiktige når det gjelder bruk av disse medikamentene. Men til tross for skepsisen, er radioligandterapi og teranostikk (kombinert diagnostikk og terapi) et satsingsområde i Japan. Dette fordi disse legemidlene har så god og målrettet effekt med mindre bivirkninger, sier Larsen.
Blant annet har Bayers Xyfigo, som er på markedet i Japan etter en noe krevende prosess for Bayer, gitt myndighetene betydelig erfaring med radioterapi.
Travel besøksrunde
Uken i Japan har vært både travel og innholdsrik, med besøk hos myndighetene og produksjonsbedrifter, rundebordsmøte med japanske stakeholdere i Tokyo, og besøk til relevante sykehus og deltakelse på Verdensutstillingen EXPO i Osaka.
Første del av uken fikk delegasjonen innsikt i den regulatoriske situasjonen for den radiofarmasøytiske industrien, som ble presentert av tidligere nevnte Nihon Medi-Physics (NMP). På besøk hos Pharmaceuticals and Medical Devices Agency (PMDA) – Japans legemiddelmyndighet – fikk de også høre at de samarbeider tett med helsemyndighetene for å effektivisere godkjenningen av kliniske studier og produkter. Japan tilbyr fleksible og forutsigbare regulatoriske rammer, også for radiofarmasøytiske preparater.
Den norske ambassadøren til Japan, Krisin Iglum, ønsket velkommen da samarbeidsmuligheter om radiofarmaka og presisjonsmedisin var tema under et rundebordsmøte, med bidrag fra både japansk og norsk side. Fra Japan deltok blant annet representanter fra det japanske helsedepartementet, Japan Radiopharmaceutical Association (JRPA), Japan Radioisotope Association (JRIA), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technologyog (QST hospital), samt noen av de ledende firmaene innen feltet. Den norske delegasjonen møtte med andre ord de viktigste stakeholderne innen radiofarmasi i Japan.
Fra norsk side presenterte professor Mona-Elisabeth Rootwelt-Revheim den norske posisjonen i norsk radioligandterapi og teranostikk, og Agilera, Bayer og GE Healthcare hadde alle innledende presentasjoner rundebordet for å sette rammen for diskusjonene som fulgte.
Halvannen times kjøring øst for Tokyo ligger radiofarmasiselskapet PDR Pharma og deres produksjonssted i Chiba.
– Radiofarmasiselskapet PDR Pharma er et firma som utfører både forskning, utvikling, produksjon, salg, eksport og import av radiofarmaka. De har utviklet 23 legemidler til diagnostisk bruk og 8 legemidler til terapeutisk bruk, og hver dag sendes 3000 doser fra deres produksjonssted til pasienter blant annet i Japan, Taiwan og Sør-Korea, forteller Signe Fretland.
National Institutes for Quantum Science and Technology (QST) er en nasjonal hub for kvantevitenskap og teknologi, og ble etablert i 2016 etter en sammenslåing av National Institute of Radiological Sciences (NIRS) og deler av Japan Atomic Energy Agency (JAEA).

– På QSTs campus finnes både et forskningsinstitutt, et sykehus og fasiliteter for pre-kliniske dyreforsøk. Det meste av forskningen fokuseres rundt kreft, men de gjør også noe innen nevrologi. De har 3 syklotroner tilgjengelig for produksjon, sier Fretland.
Andre del av uka forflyttet delegasjonen seg til Osaka, en by som ligger noen times kjøring sør-vest for Tokyo. Ved Universitetet i Osaka har de et anerkjent og verdensledende forskningsmiljø innenfor radiofarmaka, under ledelse av professor Tadashi Watabe. Her har de tett kontakt med industrien, både i form av at syklotron-leverandøren samarbeider med personalet som produserer deres radiofarmaka, og i form av at firmaer som har pågående studier ved sykehuset har kontinuerlig samarbeid med deres forskningsstøtteenhet.
– De har for tiden to pågående studier med astat (At)-211, en på tyroideakreft og en på prostatakreft. Vi fikk omvisning på deres nukleærmedisinske avdeling og laboratorier hvor de utvikler og kontrollerer legemidlene, og vi fikk se behandlingsrommet hvor alle studiepasientene har fått sine injeksjoner med At-211 og blitt fulgt opp gjennom studieforløpet, forteller Fretland.
EXPO 2025
Torsdag var satt av til deltakelse på «Nordic Health Days» i den felles Nordiske paviljongen under Verdensutstillingen, EXPO 2025. Hensikten med en verdensutstilling er å samle nasjoner for å finne løsninger på vår tids viktigste utfordringer. Utstillingen finner sted på Yumeshima, en kunstig øy like utenfor sentrum av Osaka.
– Den norske delegasjonen var sterkt delaktig i det faglige dagsseminaret, med tilhørere fra japansk industri, helsetjeneste og myndigheter. De norske selskapene var en sentral del av sesjonen som omhandlet bærekraftig helse og produksjon. Hovedfokuset under seminaret var hvordan Norden og Japan deler en forpliktelse for omsorg av høy kvalitet, miljøansvar og sosial inkludering i helse og produksjon. GE Healthcare og Bayer viste sterke eksempler på hvilket miljø-ansvar disse bedriftene tar, sier Larsen som også oppsummerte en av sesjonene i sine closing remarks.
På sesjon om presisjonsmedisin innen kreftbehandling presenterte Åse Bratland og Mona-Elisabeth Rootwelt-Revheim fra Oslo universitetssykehus status for presisjonsmedisin og nukleærmedisin og radiofarmaka i et nasjonalt og nordisk perspektiv. Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross var også en viktig bidragsyter på seminaret, både med innlegg og som moderator, med fokus på pasientperspektivet.
Speed-dating mellom Norden og Japan
Før hjemreisen fikk noen fra delegasjonen også med seg Nordic Health Summit Japan, der nordiske forskere og innovasjonsaktører kunne speed-date med japanske helseinvestorer og industriaktører.
– Dette har vært en svært vellykket tur, sett fra LMI og LMIs medlemsbedrifters side, sier Larsen.
– Med tanke på kliniske studier, er Japan også svært langt framme, spesielt innenfor radiofarmasi. Jeg tar med meg erfaringene deres fra helsetjenesten og måten de samarbeider med industrien på, som en inspirasjon tilbake til Norge. Vi håper at vi også kan følge opp noen av firmaene vi kom i kontakt med, som kan gjennomføre framtidige studier i Norge, sier Fretland.
Norges radiofarmasøytiske miljø er i verdensklasse, og vokser.