logo NorTrials

Vellykket satsing på nyremedisin i NorTrials hjerte-kar

- Etter at nyremedisin ble etablert som et eget nettverk under NorTrials hjerte-kar på Ahus, får vi flere henvendelser fra legemiddelindustrien om kliniske studier, sier overlege Ivar Anders Eide.

Publisert 27.02.2025
Ivar Anders Eide

Foto: Eline Feiring

Ivar Anders Eide

Han er faglig leder for nefrologi-feltet ved NorTrials-senteret for hjerte-karsykdommer. Nefrologi er læren om nyrenes oppbygning, funksjon og sykdommer. 

Eide er også overlege ved nyremedisinsk avdeling og leder av nyremedisinsk forskningsgruppe ved Akershus universitetssykehus, førsteamanuensis ved Institutt for Klinisk Medisin ved Universitetet i Oslo og leder av Norsk Nyremedisinsk Forening.

- Nyremedisin er inne i en spennende periode. Det er økt oppmerksomhet om behovet for å forebygge nyreskader ved å screene risikopopulasjoner for proteiner i urinen, og økt bevissthet rundt samspillet mellom nyre og andre organer. Og ikke minst har det kommet mange nye medikamenter i nyreverktøykassen de siste årene, sier Eide.

Norge sakket akterut

Han og kollegene hadde imidlertid merket seg at miljøet innen norsk nyremedisin i liten grad var blitt invitert med til å delta i kliniske legemiddelutprøvinger.

- Dette i kontrast til noen av våre nordiske naboland. Danske Trial Nation Network for Nephrology har vært særlig framgangsrike. De har vist at selv med et begrenset befolkningsgrunnlag kan de tilby god rekruttering til studier gjennom god organisering og et godt nasjonalt samarbeid. Vi lot oss inspirere av dette, forteller han.  

Hjerte og nyrer går hånd i hånd

Personer med hjerte- og karsykdom har høy risiko for kronisk nyresykdom, og motsatt. Nyremedisin hører derfor logisk til under hjerte- og karfeltet. Våren 2024 ble nyremedisin formelt med i Nortrials-senteret for hjerte-og karsykdommer ved Ahus, og det ble opprettet et nasjonalt nyremedisinsk forskningsnettverk kort tid etter.

Les hva senterleder Peder L. Myhre sier om sammenhengen mellom nyresykdom og hjerte- og karsykdom på lhl.no: Nyrer og hjerte går hånd i hånd

Satsingen gir resultater

- Vi ser nå at dette kommer til å bære frukter. Vi får flere henvendelser fra legemiddelindustrien og vi får gode tilbakemeldinger på at norsk nyremedisin nå oppleves mer tilgjengelig og derfor mer aktuelle som partner i fremtidige kliniske legemiddelutprøvinger. Det er vi glade for å høre, sier Eide.

Når NorTrials sentralt får en henvendelse om en studie som er aktuell for nyrefeltet, sendes denne til Eide som igjen sender den videre til sitt forskningsnettverk.

- De av våre kolleger som er mest kompetent til å vurdere studien går grundig gjennom den og deler sin vurdering med nettverket. De fyller også inn et feasibilityskjema, som vi andre i hvert fall delvis kan kopiere fra. Dette er gjort i andre nordiske land og er svært arbeidsbesparende. Fagfeltet får nå også mulighet til å diskutere studier og gjøre forberedelser som øker rekruttering i god tid før studier starter. Alle kjenner alle i norsk nyremedisin, for vi er ikke flere enn det, og det må vi bruke til vår fordel, sier Eide.

Gode forutsetninger for nyrestudier i Norge

Norden tilbyr gode forhold for kliniske legemiddelutprøvinger i nyremedisin, mener han, noe særlig aktiviteten i Danmark og Sverige vitner om.

- Vi har god oversikt over vår pasientgruppe, gode registre, tett og godt samarbeid med primærhelsetjenesten, tilbud om høyspesialiserte tjenester som dialyse i alle fylker, en sentralisert transplantasjonsvirksomhet og kostnadsfrie konsultasjoner for pasienter. Når vi ser norsk nyremedisin som en helhet, slik vi gjør i forskningsnettverket, kan vi tilby forskningskompetanse på høyt internasjonalt nivå på de fleste felt innen nyremedisin, som dialyse, transplantasjon, glomerulonefritter, hypertensjon og metabolske sykdommer i nyre, for å nevne noen. Med NorTrials-organiseringen, støtten Nortrials hjerte-kar kan tilby til studiesykepleiere ved andre sentre, samt datafangstalgoritmer for enklere å finne fram til egnede pasienter, skal norsk nyremedisin stå godt rustet til å huse et større antall studier enn vi gjorde før, lover han.

Ivar Anders Eide nås på ivar.anders.eide@ahus.no og telefon 67966481