logo NorTrials

Satser på kliniske studier: Nå ser Vestre Viken HF resultater

Nylig var NorTrials, LMI og Helse- og omsorgsdepartementet på besøk hos Forskningsutvalget (FU) i Vestre Viken HF for å utveksle erfaringer om kliniske studier.

Publisert 18.09.2024
NorTrials på besøk hos Forskningsutvalget i Vestre Viken

Vestre Viken: - Ser økning i antall kliniske studier

Vi har en handlingsplan for forskning som gjelder fra 2023-26, og der ett av målene er at kliniske behandlingsstudier og antall pasienter inkludert i disse skal øke. Vi har allerede sett en økning fra i fjor - fra 47 til 51 studier, og fra 966 til 1609 pasienter inkludert i behandlingsstudier i 2023. Flest pasienter er inkludert ved Drammen sykehus. Nå er vi ikke veldig langt unna Akershus universitetssykehus. Mye av arbeidet vi har lagt ned over flere år, har vært viktig. Sju av våre forskningsmiljøer har også fått tildelt NorTrals-midler.

Det sier Kristine K. Sahlberg, avdelingssjef for forskning og innovasjon i Vestre Viken HF. Sahlberg er også leder i Forskningsutvalget i helseforetaket, som hadde invitert både NorTrials, LMI og Helse- og omsorgsdepartementet på sitt heldagsmøte nylig.

Forskningsutvalget i Vestre Viken HF fungerer som et rådgivende organ for forskningen ved sykehusene i regionen (Bærum, Drammen, Kongsberg og Ringerike). Utvalget skal blant annet bidra til utvikling og fornyelse av helseforetakets forskningsstrategi, og være et rådgivende organ for klinikkene i forskningsrelaterte spørsmål. Medlemmene i utvalget er i hovedsak forskningsansvarlige ved de ulike sykehusene.

NorTrials- og HOD-delegasjonen
Disse besøkte Vestre Viken: Kjell-Morten Myhr, Nicolas Vaugelade-Baust, Signe Fretland og Marianne van der Wel.

 

NorTrials: - Vestre Viken flinke til å svare

Signe Fretland, leder for NorTrials koordinerende enhet, ga skryt til Vestre Viken HF for å være fremoverlent og blant annet ha som mål at «antall studier i samarbeid med industri skal øke for å gi pasientene rask tilgang til ny behandling», helt i tråd med Nasjonal handlingsplan for kliniske studier.

Hun fortalte Forskningsutvalget hvordan NorTrials er organisert, om håndtering av henvendelser i feasabiltyportalen fra legemiddelselskapene, og at disse sendes videre til både universitetssykehus og mindre helseforetak som Vestre Viken HF. Her er det viktig å svare raskt, enten man vil delta i studien eller ikke.  

- Vestre Viken HF er blant topp tre når det gjelder å svare på henvendelser fra oss i NorTrials om kliniske studier, og det fortjener dere honnør for, sa Fretland.

LMI: - Derfor viktig å svare raskt

Nicolas Vaugelade-Baust fra Novartis, som er leder i LMIs innovasjonsutvalg og styremedlem i NorTrials, fortalte hvordan de globale legemiddelfirmaene velger ut hvilke land de vil kjøre kliniske studier i, og om hvordan konkurransen hardner til. Han forklarte også hvorfor det er så viktig å både svare raskt og levere det man har lovet – blant annet med tanke på antall pasienter i studien.

- Et ønske fra oss i industrien er at hvis man sier ja til en studie er det viktig å stå i det ja-et. Hvis man trekker seg, f.eks. på grunn av laboratoriekapasitet, er det veldig ødeleggende for sjansen til å få studier igjen. De globale firmaene bruker statistikk – og i økende grad kunstig intelligens – for å finne ut hvor de bør legge sine studier. Hvis du er usikker på om du kan levere er det faktisk bedre å svare nei. Hvis man svarer ja er det også veldig lurt å være først ute med å rekruttere den første pasienten. Det legges merke til ved hovedkontoret i firmaet, og man kommer på listen over sites som er ønsket med videre, sa Vaugelade-Baust.

NorTrials hjernehelse: - Størrelsen er ikke det viktigste

Kjell-Morten Myhr fra NorTrials hjernehelse hadde tatt veien fra Bergen for å dele erfaringer fra et NorTrials-senter, og fortelle hvordan de samarbeider med ikke-universitetssykehus.

- Helt fra starten har vi i NorTrials hjernehelse tenkt nasjonalt, og opprettet nasjonale nettverk innen de ulike områdene innen hjernehelse. Ikke tenk så mye på at dere er et ikke-universitetssykehus, her er det samarbeid, kultur og lederskap som er det viktige, ikke sykehusenes størrelse, sa Myhr.

Også han understreket betydningen av å svare raskt på forespørsler om studier, inkludere det antallet pasienter man har lovet, og å svare nei dersom man er usikker på om det kan gjennomføres.

Helse- og omsorgsdepartementet ved Marianne van der Wel ga forskningsutvalget en oversikt over alle utredninger og tiltak som er iverksatt med tanke på kliniske behandlingsstudier i Norge helt fra 2012, da NorCRIN ble etablert, og hva som er veien videre etter Handlingsplanen for kliniske studier, som gjelder til 2025.