Industri, CRO-er og klinikere viste seg frem for hverandre

Onsdag var representanter fra legemiddelindustrien, CRO-firmaene som utfører mange av deres studier, og norske klinikere samlet i Forskningsparken for bli kjent på tvers.

Publisert 11.04.2025
Siri Kolle

Foto: Eline Feiring

Stadig flere legemiddelfirma gjør sine kliniske studier ved hjelp av CRO-firmaer (Contract Research Organisations), og for andre gang var CRO-firmaene, industrien og sykehusene samlet til et informasjonsmøte på en felles møtearena. Inven2, NorTrials, Helse Vest, Helse Midt-Norge og CRO-firmaene IQVIA, Smerud Medical Research og PPD var arrangører, og hadde satt sammen et program på drøye fire timer og med hele 18 foredragsholdere.

Arrangementkomite

Foto: Eline Feiring

F.v. Siri Kolle, Annsofie Holmborn, Atanaska Bedeleva, Anne Mathilde Kvamme, Knut Terje Smerud, Marte Frigstad og Signe Fretland

- Til stede her i dag er representanter fra mer enn 40 CRO-firmaer og legemiddelselskaper, 8 sykehus, helseclustere og universitet. Ved å samle alle partene, og høre alles perspektiver, ønsker vi å bidra til å øke kunnskapen om Norges fordeler innen kliniske studier, og få innsikt i hva som forventes av sykehusene fra industriens og CRO-enes side, sier Signe Øien Fretland, leder for NorTrials koordinerende enhet.

Mange av studiene som meldes inn i NorTrials feasabilityportal sendes inn av nettopp CRO-firmaer.

Marianne van der Wel

Foto: Eline Feiring

Marianne van der Wel fra Helse- og omsorgsdepartentet fortale om arbeidet som gjøres hos myndighetene for å fremme klinisk forskning i Norge

I løpet av dagen fikk de rundt 80 deltakerne høre om følgende temaer:

  • status for revisjon av Nasjonal handlingsplan for kliniske studier
  • erfaringer med den nye forordningen (CTR)
  • suksesskriterier for å lykkes med kliniske studier
  • forskning i primærhelsetjenesten
  • innovativ forskning innen nevrologi ved bruk av AI
  • helsedata og muligheter for uthenting
  • sykehusapotekenes rolle i kliniske studier
  • bruksområder for metabolomikk
  • bruk av desentraliserte i kliniske studier
  • infrastruktur for kliniske studier på barn
  • støttemidler for forskning
  • skandinaviske CRO-foreninger
  • industriens perspektiv på Norge og muligheter for å tiltrekke flere kliniske studier

Blant innlederne var Chris Ball, Biotech Client Partner i IQVIA. Han hadde noen råd til hvordan Norge kan tiltrekke seg flere studier. 

Chris Ball

Foto: Eline Feiring

Chris Ball, IQVIA

- Hva ønsker et CRO, og hva kan dere i Norge tilby CRO-ene? Og hva betyr det for små land at færre studier legges til Vest-Europa og stadig flere til USA og Kina? Dere kan fokusere på områder hvor dere er sterke, hvor det er et udekket behov, være engasjert i kliniske studier med framtidens innovative design – hvis dere er smarte her blir det lettere å tiltrekke seg industrien og CRO-enes oppmerksomhet. Det er også viktig å strømlinjeforme prosessen, ved å forenkle feasability, identifikasjon av potensielle pasienter, hvor aktuelle pasienter er lokalisert og om studien er egnet i den norske pasientpopulasjonen. Det er også viktig med en samlet prosess for håndtering av studiekontrakter - hvordan kan dette gjøres slik at Norge er det landet der disse prosessene er enklest? Både for biotek-firmaer og store legemiddelfirmaer er tid avgjørende, både på hvor raskt de kan starte opp studien og hvor raskt de kan fullføre den. Den som kommer først ut fra startblokkene, har den største fordelen. Det er stort fokus på legemiddelutvikling innen onkologi, nevrologi, immunologi og kardiologi, men det er stadig endringer i industriens fokusområder, så dere må tenke «Hvor kan Norge vinne?», sa Chris Ball.

Signe Øien Fretland er fornøyd med både interessen og gjennomføringen av informasjonsmøtet.

- Stor interesse for dette møtet viser at Norge er i kikkerten til mange sponsorer og CRO-er, og jeg synes vi fikk vist oss fra vår beste side med så mange flotte presentasjoner av hva vi kan tilby her. Vi tar også med oss at vi må finne og videreutvikle våre styrker for å kunne hevde oss i den internasjonale konkurransen om å tiltrekke kliniske studier til landet, sier Fretland.